tisdag 5 mars 2013

Polarzonen



Polarklimatet

  1. Det som är typiskt för den polarzonen är att det är aldrig över 10 + grader på sommarn och Det är permafrost som menas med att bara det yttersta lagret av marken tinnar.

      
    2.  Länderna som finns i polarzonen är Grönland, Danmark, Island, Finland, det nordligaste på Sverige och Norge, Ryssland och Kanada.
     3.  Det finns inga bofasta men ungefär 1000 till 4000 människor finns det i Arktis. Det finns mer eller mindre tillfälliga invånare. Det har bott Arktiska folkgrupper där men det är ett sent kapitel i människans historia. Annars har vi Samerna, aleutiska folket, athabasker, gwich'in och inuiter som säger sig bo i Arktis. 
4. Arktiska rådet är ett internationellt forum för samarbete mellan de åtta arktiska länderna som grundades 1996. Men den är också till för 6 organisationer för ursprungsfolk i den arktiska zonen som vill samarbeta.

5. Man kan väl säga som så här att det är ingen rolig läsning. Det är inget man vill ska bli värre. Utan jag vill att isen kommer tillbaka för att följder av att den smälter bort vill man inte råka ut för. Kraftiga oväder världen över och gråa tråkiga somrar i Sverige vill nog ingen ha.

17 kommentarer: