lördag 30 november 2013

NO ljud.

Dopplereffekten.
Dopplereffeten menas med förändring av frekvensen, så att antalet svägningar i ljudet från en signal ändras beroende på hur källan närmar sig eller avlägsnar sig från en. Ett exempel på detta är syrenerna på polisbilar och ambulanser då frekvensen från sirenen värkar minska då källan passerat åhöraren (observatören).
Sen finns det något som kallas Akustisk Dopplereffekt som menas med skillnaden på om det är obeservatören eller ljudets källa som avlägsnar sig eller närmar sig. Om observatören rör sig med viss hastighet från källan så passerar obeservatören färre "vågfronter" som det kallas och frekvensen blir lägre. Fast om källan passerar observatören i viss hastighet så blir avståndet mellan vågfronterna vid mottagaren större.
Man kan även finna dopplereffekten i en dopplerradar som är en radar som nyttar dopplereffekten. Den funkar på det visset att den skickar ut en ständig signal och avgör sedan om radarekot som är signalen som studsar tillbaka från föremålet som träffats av sinalen kommer från ett föremål som närmar sig eller avläggsnar sig från själva radarn eller också vilken hastighet föremålet färdas i. Man använder dopplerradar framförallt till olika väderradarar då man kan se orkaner eller stormar bildas och polisens egna hastighetsradar som i detta fall berättar hur snabbt föremålet närmar sig/avläggsnar sig. Dom använder sin hastighetsradar till att se om bilen följer hastighetsgränsen eller kör för fort.

Vaccum på månen.
Varför kan vi inte prata eller höra någonting i rymden?

Anledningen till att vi inte kan prata i rymden där det är vaccum är för att det inte finns några luftmolekyler som kan börja vibrera i vaccum. I vaccum finns ingen luft. Eftersom att ljud är molekyler som sätts i rörelse så går det inte att få fram något ljud då det inte finns några luftmolekyler. Utan luftmolekyler är det omöjligt att få fram något ljud.
Så därför går det inte heller att höra någonting eftersom det inte är några molekyler i rörelse som kan träffa örat. Så därför skulle man inte uppfatta varandra om man skulle skulle välja att prata rätt ut i rymden till varandra. Det är därför man kommunicerar via radio när man är på månvandring eller liknande. Det måste finnas materia som luft eller vattenmolekyler för att ljud ska kunna bildas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar