fredag 30 maj 2014

GMO?

Vad är GMO?
GMO är en förkortning för Genetiskt Modifierad Organism. Detta är någonting som människan har skapat och är alltså inget naturligt fenomen eller har med evolutionen att göra. Om vi ska börja med att förklara vad en genetiskt modifierad organism är så börjar vi med att det är organism i form av djur, växt eller bakterie som människan målmedvetet har ändrat i arvmassan på för att organismen ska passa männsikans behov eller önskemål. Vilket menas med att man ändrar på organismen för att den ska få dom egenskaper man vill att den ska ha.

Hur funkar GMO?
När man utför genetisk modifiering som är en form av genteknik som innehåller det som jag nämnde innan, ändring av arvmassan hos en organism. man säger inte att man gör en GMO när man ska ändra arvmassan, själva utförandet kallas Genmodifiering (GM) eller Genmanipulation som betyder näastan samma sak fast "manipulation" talar om att det är av ett omoraliskt syfte och har alltså ingen egentlig betydelse för vetenskapen förutom att man vet att det är möjligt. I vissa fall ändras inte bara arvmassan utan även växtens, djurets eller bakteriens egenskaper.

Man ändrar dess egenskaper genom att lägga till eller förhindra att en viss typ av gen eller gener framkommer. Båda dessa metoder kallas genmodifiering. Dom generna man ändrar på är dom gener som indirekt bestämmer en organisms biologiska egenskaper. Som T.ex (Om organismen får allt livsnödvändigt) kan man ändrat generna så att en räv har högre eller lägre manhöjd än vanligt och hur många kullar eller om den får många eller få valpar. Man kan också överföra en frukts gener som gör att den är rik på B-vitamin och överföra till en annan växt så den får en högre halt av B-vitamin som den inte kunde fått på naturlig vägg genom korsning. Denna gentekniken gör så att att man kan överföra gener organismer i mellan då det inte går genom narurlig väg genom korsning eller avel.

Åsikter.
Det är inom vetenskapen och samhället dikuterat och fortfarande diskutabelt. Många menar på att detta är fel att ändra på organismer för att passa våra behov. man menar på att man ska låta växter/djuren/bakteriena vara som dom är. Dom är skapta och formade efter egen överlevnad och liv och inte efter vårat och så ska det förbli. Vilket är något jag håller med om att man inte ska mixtra i Arvmassan hos andra levande ting. Dom är inte menade att ändra i generna på, det är evolutionen och dom naturliga farorna en organism behöver anpassa sig till och om det inte behövs någon ändring för djurets överlevnad och existense så ska man låta den vara som den är.

Däremot det som andra tänker på som är negativt är att modifierade växter kan sprida sig till andra grödor vilket man inte vet hur generna kan sprida sig och eftersom vi egentligen inte vet så mycket om genmodifiering så kan det leda till alla möjliga konsekvenser och den biologiska mångfalden.

Fast dom som talar gott om genmanipulation ser det positva i att växterna blivit immuna skadeinsikter och en del bekämpningsmedel vilket är bra, men om generna skulle sprida sig vidare till ogräs som inte är bra för den bekämpningsmedel-immuna GMO-grödan kan växterna förstöra varandra istället för insekter och bekämmpningsmedel. Många länder i världen som tidigare haft odlingar eller importerat GMO-grödor har förbud för både odling och import till länderna av dom genmanipulerade grödorna.

Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Genetiskt_modifierad_organism#Utf.C3.B6rande_vid_den_traditionella_tekniken_som_anv.C3.A4nder_sig_av_ti-plasmiden_Agrobacterium_tumefaciens.
(Tidigare Erfarenhet)
http://www.nongmoproject.org/learn-more/

Jag har valt wikipedia och och en engelsk sida vid namn nongmoprojekt.com och detmesta av texten har Wiki som källa då wiki är en till 99% trovärdig källa vilket jag hört från andra lärare på Skolan och därför så litar jag på det så den engelska sidan är mest för att jämföra och se om sidorna verkligen säger samma sak, vilket dom gör och som jag kan tolka som att det stämmer då två helt olika sidor faktiskt säger samma sak trots att dom är helt oberoende av varandra.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar