torsdag 16 januari 2014

Big Bang



I början fanns ingenting. Extrem energi skapades utav ingenting. Det kan verka omöjligt att det gich till som fysikens lagar tillåter faktiskt att saker och ting kan skapas utav ingenting. På mindre än en sekund skapades en tennisbolls stor liten massa full med extrem energi med oändligt höga temperaturer och denna lilla boll expanderas extremt snabbt och två andra stora ”bollar” kom till. Den ena innehöll materia och den andra anti-materia. Dom var exakt likadan förutom att den ena var negativt laddad och den andra positivt. Universum är nu bara en sekund gammalt och dess två kolliderar och detta slag mellan materia och anti-materia var det som bildade alla atomer. 

Vi själva och allt det vi kan se runt omkring oss är alltså gjort av resterna från det slaget. Dock Innan atomerna kom till var det bara massor med partiklar som sedan samlade ihop sig till atomer. I Slaget mellan Materia och Anti-materia vann materia och det är efter denna fejd som universum byggs upp. Universum är fortfarande otroligt varmt och expanderar sig extremt fort. I början av big bang var partiklarna annorlunda mot hur dom ser ut idag det finns inga atomer, inget av det vi ser existerar ännu. Men när temperaturen sjunker i universum blir partiklarna långsammare och binds ihop och formar dom första atomerna. Det allra första ämne som bildas är väte. Några minuter senare börjar universum också skapa två andra grundämnen, vilket är helium och litium.

Universum var oändligt litet men blev fler ljusår stort och under de tre första minuterna av big bang hände allt det intressanta som nånsin skulle hända i universum enligt många raket och rymdforskare.

Den lilla boll som sedan blev ljusår stort.


En annan intressant sak är att man inte alltid har kunnat se ut i universum. Universum var inte genomskinligt förrän 380 000 år efter big bang. Innan dess var universum mjölkvit. En vit soppa av fria elektroner. När temperaturen sjönk i universum saktar också elektronerna ner och bildar dessa atomer jag nämnde innan. Det tog ca 380 000 år för elektronerna att sakta ner så att så man kunde massproducera atomer. När det skedde försvann det vita, det första ljuset befrias och far ut i universum.

Ojämnheter formar galaxer. Utan ojämnheter i universum hade inte vi funnits. Väte och helium moln svävar i det 380 000 år gamla universum. Det tog ytterligare 200 miljoner år innan de gaserna bildade dom första stjärnorna. Det var också gravitationen som gav upphov till stjärnorna.

Grundämnena väte och helium utgör 98% av universum medan dom 90 tyngre grundämnena utgör 2% i universum.

Det finns ca 100 miljarder galaxer och lika många stjärnor i varje enskild galax. Någonting intressant om galaxer är att dom faktiskt roterar och om inte gravitationskraften från en ännu okänd mörk materia inte hade funnits hade dom slits sönder. Denna okända mörka mataria kallas helt enkelt ”mörk materia” eller ”mörk energi” det som ännu är okänd materia som strömmar genom universum.

Man vet att universum är ca 14 miljarder år gammalt och dom första stjärnorna som tändes skapade ett fyrverkeri. Universum gick från en mörk tid till en ljus tid. Det första stjärnorna tände gasen och fick universum att glöda. Universum tändes överallt, här och var, och allt det som tändes är det vi kan se på natthimlen idag. Det tog en miljard ord efter big bang som den första galaxen formades. Under åtta miljarder år efter den första galaxen skapades otaligt många därtill.

Fast för fem miljarder år sedan skapades en galax där tyngdkraften började dra åt sig damm och gaser. Långsamt klumpar det ihop sig och en stjärna föds, och den stjärnan är vår sol, nio miljoner år efter big bang. Allt vi kan se runt omkring oss existera på grund av big bang. Universum utvidgar sig ständigt men inte för evigt, Big bang hade en början och får då också ett slut enligt en del forskare. Universum är ca 150 miljarder ljusår stort och vi vet att big bang fortsätter utvidgas och att man nyligen funnit i nya rön om att universum inte har saktat ner utan har haft samma fart hela tiden som den utvidgas.


En liten fördjupning eller snarare detalj.

Hur vet man att universum är 14 miljarder år gammalt? Jo, Liksom vi kan filma en bomb som sprängs och se hur den utvidgas och blir större och åker uppåt och åt sidan o.s.v. Så använder man samma teknik för att se hur gammalt universum är genom att filma och se ut i universum så långt att man kan uppfatta hela universum. Hur det faktiskt ser ut.

Nedan här har vi en bild av hela universum som en raket/satellit tagit bilder av inifrån och satt ihop till det vi kan se nedan. I den där rund/ovala bollen finns alla galaxer och stjärnor inuti universum.
Dom blåa och gröna områdena är kalla medan dom gula och röda är varma. Och någonstans där inne bland massor av galaxer finns en galax där vi finns och åker runt en liten stjärna på en mycket liten planet.


Källa: Anteckningar från filmen ”vårt fantastiska universum BIG BANG” av Discovery world. Från 2010. Engelska ”How the univers works”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar