onsdag 15 januari 2014

Materialkunskap

Björk (Betula = björksläktet)
Det finns ungefär 35 olika sorters björk-träd varav 3 sorter finns i Sverige. Det är ett av Sveriges vanligaste lövträd. Man känner igen björkar på deras vita stam med svarta fläckar. Björkens löv är gröna och gul blandade. Dom björkar från björksläktet som finns i Sverige är dvärgbjörk, glasbjörk och vårtbjörk. När man talar om "Svensk" björk är det oftast vårtbjörk och glasbjörk som menas.

Vårtbjörk = Betula pendula.
Glasbjörk = Betula pubescens
Dvärgbjörk = Betula nana

Något som är unikt med björkar är att dom är extremt köldtåliga och kan uthärda väldigt låga temperaturer. Anledningen till att dom kan göra det är att dom under vintern innehåller väldigt höga halter av björksocker som hjälper till så att trädet inte ska frysa inuti och visna. Det är också p.g.a deras köldtålighet som gör att dom kan finnas i dom nordiska länderna och ganska långt norrut.
Själva virket är segt och medelhårt och ganska tungt, inte jättetungt utan någanstans mitt emellan tungt och lätt.

Det är just nu populärt att använda det till möbler, golv och inom snickeri. Materielet varken luktar eller smaksätter vilket gör det behagligt att jobba med. Det är också ett vänligt träslag att elda med även vid minusgrader. Efterfrågan på Björk har blivit större eftersom man numera sparar på björkarna och hugger inte ner lika många eftersom dom är viktiga inom mångfalden, vilket också gjort materialet är dyrare än tidagare då det oftast var billigt.

Ett annat användnings område för björkar som man kanske inte är så självklart är att man kan använda löven som tvättmedel. Varför man använder björkens löv är för att dom innehåller ett så kallat tvålämne. Så om man har en påse med varmt vatten lägger i ett antal löv och sina kläder och sedan snurrar påsen i luften några varv kan man sedan hänga påsen på en ryggsäck som man går och bär på när man är ute i skogen i några dagar så bearbetas löven, vattnet och smutsen mekaniskt. Denna teknik är effektiv att ha vetskap om när man är ute på långa vandringar eller liknande och inte har tillgång till tvättmaskin. Kläderna blir inte lika rena som i maskin men ändå renare än innan och väldoftande.


Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rksl%C3%A4ktet
http://www.slojdeniskogen.se/traden/bjork/?lang=sv-se

Al (Alnus)
Al är både träd och buskar som är i samma släkte. Vad det gäller träden i släktet så har vi i Sverige två olika sorters Al vilket är klibbal och gråal. Gråalen trivs i norr medan klibbalen trivs i södra Sverige. Klibbalen heter så för att dess skott och löv är just klibbiga. Samtidigt som gråal heter så för att denns bark är mer silvergrå.
Inte som andra al-träd som är mer gröntoniga som blir mörkare med åren och är då mer mörkbrun. Vilket al träd som helst har i alla fall likheten att det deras löv inte blir gula eller får annan färg innan dom faller av utan förblir gröna tills dom faktiskt har ramlat av. Löven är ovänt äggrunda eller också omvänt hjärtformade. Det finns sammanlagt 25 olika sorters Al är släkt till familjen bestånde av björkväxter lustigt nog. Trädet är inte lika vanligt i Sverige som björkarna är i detta land. Alen är också det ända lövträd som har kottar.

Klibbal (A. glutinosa)
Gråal (A. incana)

Al som virke är väldigt lätt hanterligt, mjukt och skonsamt mot bar hud. Det ger inte ifrån sig några vassa stickor och kan därför användas till att göra träskor. virket väger inte heller mycket utan är lätt. Eftersom trät inte heller rör sig om det är torrt eller håller på att torka är det bra att ha till möbler. Eftersom det också är vatttentåligt träd så kan man använda det till undervattenskonstruktioner och vattenrännor. Det är också bra vike att använda till en brasa.

För hade man Al inblandat i läkarkonsten då man kunde använda löv ock bark till inflammerade och öppna sår.

Källor.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Alsl%C3%A4ktet
http://www.slojdeniskogen.se/traden/al/?lang=sv-se

Mahogny (Swietinia mahogny)
Mahogny är ett träd man finner i västindien, karribien, centrala Amerika och honduras. Vi får trät mest från Afrika och Asien. Mahogny är känt för sitt fina mörkbruna trä som snyggt och behaglit till möbler men p.g.a det har det användts och huggts ner mycket eller snarare skövlas vilket detta träd inte ska bli utan ska stå kvar och växa sig 150 meter hög och stå kvar så länge det lever. 

Varför kan man fråga sig? Jo, för att Mahagony är det träd som skappar, bygger upp och som finns i regnskogar. När dom försvinner påverkar det både djuren och naturen som lever i dess kronor, innanför barken och skyddet det ger till trädberoende djur och insekter. Det påverkar en stor del av ett ekosysteam helt enkelt. 

Det man användt virket till och tyvär också använder virket till idag är som jag nämnde innan till möbler men också till båtvirke. Anledningen till att man använder det till båtar är för att virket är väldigt vattentåligt, stabilt och har ett bra motstånd för att inte ruttna. Det kan användas att göra och tälja instrument så som flöjtar men även till dekorativ smidning.

Sälva trädet kan som sagt bli 150 meter högt och har inga grenar fören högt upp i på stammen. Själva stmen är grå brun aktig och löven har en klar grön färg och är formade som upp och ner vända smalare ägg.

Källor.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mahogny
http://www.sunradio.info/mahogny-tra-fakta.html

Tall, även kallad fura (Pinus Sylvestris (L.))
Tall ingår i trädsläktet tallväxter och frodas i eurasien, alltså i Europa och i Asien i dom tempererade områderna. Tallar är barrträd och kan bli upp till 30 meter höga om inte längre. Täden är smala och väldigt raka. Trädet har inga kvistar förutom i toppen som dock är större grenar som är uppe i och som utgör kronan. Själva barken ser lite falagig ut och har en ljusare brun färg. 

Den som döpte trädet var faktiskt Sveriges egen Karl von Linne som döpte det till det latintska namnet ovan.

Man använder mycket tall i Sverige, Finland och Estland till inomhus / utomhusmöbler, byggndsvirke, träfönster, dörrar, paneler o.s.v. men när det är viket man tallar om är det just furu man äsger och inte tall. Om man säger tall talar man om trädet och om man talar om furu talar man om virket, själva trät.

Källor.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tall
http://linnaeus.nrm.se/flora/barr/pina/pinus/pinusyl.html


Valnöt (Juglans regia)
Valnöt tillhör familjen valnötsväxter och frodas främst i Libanon och Turkiet alltså inne på Balkan. Dom är inte alls särkilt köld tåliga och finns därför inte mycket utav i Sverige eftersom dom sällan skulle klara av våra vintrar skadefria. Valnöts trädet är egentligen ett felaktigt namn eftersom det inte växer några nötter på trädet utan stenfrukter. Själva frukten i sig inehååler 60% fett. Den är bra att äta eftersom den håller blodsockret på en jämn nivå och innehåller mycket järn.

Bladen på trädet ligger i par och är ganska långa, dom kan användas inom medicinen. Man kan göra valnöts olja av stenfrukterna och använda barken till brunfärgning. Själva trät och virket är mycket fint, det är brun-flammigt och används till faner på finare möbler, främst i Europa.

Källa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Valn%C3%B6t 

Zebrano (Microberlinia brazzavillensis)
Zebrano är ett virke vars trä påminner om ränderna på en zebra och därav namnet. Ränderna är ljusgula och mörkbruna. Detta träd växer främst i västafrika (Gabon, Kameroon och Kongo) och tillhör släktet Leguminosae.
Själva virket är medelhårt och är ganska lätt att arbeta med och eftersom trät också är delvist elastiskt kan man använda det till att göra pilbågar men trät används främst till dekorativa möbler och högtalare i detta träd har varit efterfrågat. Trädet kan bli upp till 45 meter högt och själva stammen kan bli en och en halv meter tjock rakt över.

Källa:
http://home.swipnet.se/Restaurering/rest/traslag.htm
http://www.holmtravaror.se/default.asp?PageID=565
 http://www.veneersupplies.com/categories/Veneer__Products/Wood__Veneer__M__-__Z/Zebrawood/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar