torsdag 23 januari 2014


En stjärna föds, hur då?

När man säger att en stjärna har blivit född menar man oftast en person som strålar som en stjärna inom sitt arbete eller karriär. Så som oftast sångare, skådespelare, dansare får höra men även inom andra yrken. Fast dom riktiga stjärnorna som vi ser lysa på natthimlen hur kom dom till?

När tyngdkraften i en galax börjar dra till sig damm och gaser som långsamt drar ihop sig föds till slut en stjärna. Molnen består av helium eller väte så det är alltså helium och väte moln som dras ihop tillsammans med dammet och dom här kemiska processerna börjar och bildar plasma som också är det en stjärna består av. Mer exakt vad en stjärna består av är mest är helium och väte, ca 70% som dom här Helium o väte-molnen har bidragit med och även senare i en stjärnas liv kan den också bestå av tyngre ämnen som vi kan finna gott om på jorden vilket är kol och syre.
En stjärna är också gjord av plasma. Plasma är tillstånd som sker när en gas värms tillräckligt separeras elektronerna från atomkärnorna och det är så plasma bildas.
Alla grundämnen som är tyngre än helium och väte tillverkas av gasen från stjärnor.
 

(Bild:Våran galax, vintergatan)


Vad gör stjärnor som vi ser på himlen utan något solsysteam för nytta?

Vi ser massor av stjärnor på himlen, dom är vackra och fina att se på men vad har dom för funktion. Behöver vi ens dom eller hade det räckt med att solen hade funnits för att vi ska kunna leva?

Som jag kan finna så är inte bara tack vare solen som vi existerar och kan leva här på jorden. Vid big bang var det bara väte och helium atomer som skapades och det är tack vare dom gamla stjärnorna som tyngre ämnen har skapats i deras kemiska processer liksom jag förklara att det uppstår syre och kol i en stjärna i texten ovanför. Så det är tack vare dom gamla stjärnorna som gör att vi kan finnas eftersom vi behöver ämnena dom skapat här på jorden och också ämnen från gamla stjärnor för att skapa nya. Som när våran stjärna kom till så var det många ”generationer” innan dess som skapat ämnen för att skapa våran sol. Vi är som sagt gjorda av stjärnstoft. Stjärnstoft och explosionen big bang är alltså det vi är rester ifrån.

(Som en amerikansk forskare sa en gång ”We are all made of stardust”
Det fick mig att tänka på en låt av MIKA som heter just Stardust. Eftersom han sjunger ”I could put a littel stardust in your eyes, put a littel sunshine in your life.” Så får det mig att tänka att människan han sjunger om eller till i sig redan är stjärnstoft och består av också redan ”stjärnljus” kan man säga. Blir egentligen hans sång inkorrekt. Det är ju inte bildligt talat men det är näst in till oundvikligt att tänka på det.)



Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stj%C3%A4rna
http://www.rymdforum.nu/?id=1562
Filmen ”How the univers works” av discovery channel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar