fredag 14 mars 2014

Sammanfattning av Gycklaren och Kyssen

Handling Gycklaren.
Berättelsen handlade om en man som känner igen en annan man, han tidigare sett men som han inte kan lista ut vem han är. Han tänkte och funderade på var han hade sett detta bekanta ansikte.
För det är just det man kommer ihåg från människor, deras ansikten.
Ansikten är det som gör att vi kan skillja personer åt.
Denna man han funnit som bekant stötter han på igen när han går på teater, samma man står nu på scenen och han har tid att granska honom och att kolla upp hans namn i roll listan.
 Fast namnet han läser känner han inte heller igen men kommer på när han går av och an hemma var han känner igen den andra mannen ifrån.
Det var en gammal skolkamrat som gick i en yngre klass, den minsta av klasserna på skolan, den pojken som mannen var när han såg honom första gång var en mobbad kille, för att han var annorlunda. Han var en teaterapa och kunde immitera personer bra och mobbare sa åt honom att göra det ena eller andra och pojken lyde dom tvärt. Denna ensamma ynkliga person stor nu på stor scen och är på sätt och viss känd eller på väg att bli. Berättelsens huvudperson ser honom i liknande situation nu som för, fast inte på riktigt. Fast för mannen på scen kna det vara som det var då, att minnen från för väcks igen.


Diskussionsfrågor.

1) "men dragen voro skarpa och markerade" Beskriver huvudpersonen det bekanta ansiktet. Hur ser hans ansikte ut?
2) Spleen betyder dysterhet. Vad är speleen för dig? Hur ser spleen ut?
3) "Barnet började härma gråt, men han kom in i den sinnesrörelse han var befalld att låtsa. Gråten stockade sig i halsen på honom, och han grät verkliga tårar."
 Hur tror du han kände sig eftersom han börja gråta på riktigt?

Handling Kyssen.
Den korta texten handlar om en ung man och en ung kvinna som sitter på en sten vid en sjö och den unga mannen känner för att kyssa den unga kvinnan. Kvinnan känner lika så fast vill få och inte ge någon kyss utan bara väntar på att han ska ge henne en. Längre upp ovanför sjön finns också ett litet hus där den unga kvinnans föräldrar bor och hennes far ligger i en hängmatta omedveten om dom unga personernas vilja att kyssa varandra. Man får följa dom bådas tankegångar och hur den unga mannen egentligen inte tycker den unga kvinnan är någon speciell eller särkilt vacker men han väljer ändå att kyssa henne till sisst och när dom gör det ändras allting i hans huvud och också hennes. Plötsligt var hon den han alltid velat och han var den vackraste som fanns i hennes värld. Kyssen gjorde dom kära.


Diskussionsfrågor.
1. Hur skulle du beskriva den unga mannens tankegångar om henne?
2. Hur skulle du beskriva den unga kvinnans tankegångar om honom?
3. Hur medvetna är flickans föräldrar om vad dom gör tror du?

Hjalmar Söderberg.
Hjalmar föddes i Huvudstaden Stockholm 1869. Han börja sin littärera karriär på Svenska Dagbladet vid 20 års ålder och släppte 6 år senare sin första novell "förvillelser". Hjalmar var författare, novellist, skribent, manusförfattare, poet och journalist innan sin död i Köpenhamn 1941.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar