fredag 15 mars 2013

Bokrecension Bokuppgift 7

Bokrecension av Alex Dogboy

 fakta om bokens titel och författaren, viktigaste personerna, miljö och tid, kort sammanfattning av handling, språket/berättar tekniken, budskapet, recensentense betyg, Motivera ens "Betyg"

Alex Dogboy är en bok skriven utav Monica Zak. Monica Zak skrev sin bok efter hennes resa i Honduras där hon hade sett en pojke som sov på en trottoar tillsammans med några hundar och även sett honom igen en annan dag då han hade sina hundar med sig men var då med andra pojkar som han stod och sniffade lim tillsammans med. Det var något speciellt med pojken med hundarna han var inte lika smutsig som dom andra och hade frächare hår och klädder. Varav titeln till boken kom till, Alex Dogboy. Pojken hette inte Alex utan Nahin och i berättelsen så har Monica Zak blandat in flera olika gatubarns berättelser och satt ihop dom till en karaktär, men även också människor runt omkring Alex Dogboy. Eftersom hon hittat på namnet Alex och dom andra karaktärernas namn är för att ingen av personerna hon skrivit om ska råka illa ut säger hon. 
I berätelsen om Alex Dogboy så börjar berätelsen med att han sitter ute på gatan i regnet och börjar berätta om sitt liv för sina två hundar från början, varför han valde att bli ett gatubarn, allt det hemska som hänt honom, allt det underbara han vart med om. Hans berättelse följer till bokens slut.
Människorna han möter som har stor betydelse i berättelsen är Råttan som är det första gatubarn han möter. En flicka kallad Margarita som har tjugo hundar och "arbetar" på en soptipp och hon blir den första han verkligen tycker om. Manuel Ballong som också är ett gatubarn möter han några gånger på olika platser och en annan flicka som han möter långt senare som han blir kär i vid namn Alicia.
Boken utspelar sig i Honduras i olika fattiga städer och dess gator där gatubarn och andra fattiga lever och även försöker sälja olika saker dom hittar eller får tag på. Det utspelar sig i moderntid, i början utav 2000-talet ungefär.
Det är ett väldigt bra, fint och lätt förstod berättarteknik Monica Zak har använt sig av i denna bok och det är en barnvänlig text eftersom det inte är några fula ord i berättelsen.
Det finns många olika budskap i denna bok som "den gyllene regeln." Allt som du vill att andra ska göra för dig ska du också göra för dom. Men även vad som faktiskt är det viktigaste i livet och att man ska tänka på hur andra har det i andra länder men även människor runt omkring än. Anledningen till att Monica skrev boken var för att hon ville berätta hur det såg ut och hur det egentligen är att vara ett gatubarn i Honduras.
Eftersom boken har ett bra budskap och har en så pass bra historia med händelser som faktiskt har hänt gatubarn och har en sådan bra beskrivande text om det. Så får den ett bra betyg utav mig. Jag tycker det är en bra bok som både läsas av många.    
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar